BUTİK OTEL TASARIM PROJESİ

Maşuklu mevkii, Hatay’ın Antakya ilçesinde merkeze 10km uzaklıktadır. Doğu kısmı okaliptüs ağaçları ve Habib-i Neccar dağı ile peyzaj değeri yüksek olmakla beraber batı kısmı çevre yolu ve boş araziden oluşmaktadır.

Antakya Maşuklu mevkii butik otel peyzaj tasarım projesini tasarlarken, Antakya’nın doğal ve kültürel turizm merkezi olma bağlamında, sosyo-ekonomik ve kentsel gelişim stratejilerinde yeni ve devrimci bir anlayış benimsenmiştir.

Antakya Maşuklu mevkii butik otel peyzaj tasarım projesi, Antakya turizmi için önem taşıyan konaklama merkezlerinin; birbirini tekrar eden sıradanlığını kırarak konaklama ve butik otel konseptinde Fütüristik çizgiler taşıyan bir cazibe merkezi olması amaçlanmıştır.

Bu amaçla alanının düzenlenmesine ilişkin örnek tasarımımızda kabullerimiz şunlardır.


Yapılacak projenin mevcut yeşil sistem ile bütünleştirilmesi.

Butik otel merkezi ve aktivite alanlarına kolay giriş ve çıkış imkânlarının sağlanması.

Vurgu renkleri ile otel misafirlerini yönlendirme ve kolay keşfedilebilir olması.

Güneş enerjisini en etkin biçimde kullanan ve kendi enerjisini üretebilen bir tesis olması.

Alana özgü yapı ve yapısalların tasarlanması

Doğadaki yeşil ile mavinin birleşmesi ile misafirlerin huzurlu zaman geçirmesidir.


Proje Düzenleme İlkeleri:


Antakya Maşuklu mevkii sınırlarında bulunan butik otel çalışmasında ana kurgu; kendi zamanına göre ileriyi öngörebilen, ilerici-modern çizgiler taşıyan tasarımın uygulanmasıdır.  

Proje konseptinde, “Fütüristik”  düşünce benimsenmiştir. “Futurebutik Otel” adını verdiğimiz bu butik otel kapsamında; nefes alma alanları enerji panelleri ile bütünleşmiştir. Salt dinlence işlevi değil,  insanın hayal gücünü genişleten soyut mekânların somuta dönüştürülerek peyzaj donatı elemanları ile birleşmesi amaçlanmıştır. Konsept rengi olarak Turkuaz rengi belirlenmiştir. Birçok bölgede mavi ve yeşilin birleşimi olan turkuaz rengi vurgu rengi olarak kullanılmıştır. 

“Futurebutik Otel” ile kullanıcılar için güvenli, çekici ve yaşanılabilir bir çevre yaratmak amaçlanmıştır. Ayrıca bütün yapılardaki camlar hem misafirlerin oturma anlarında hem de ayağa kalktıkları zaman alanın yüksek peyzaj değerinden kopmamaları için tasarlanmıştır.


Bungalovlar


İçerisinde asma katların bulunduğu 50 m2’lik 19 adet bungalov tasarlanmıştır. Bungalovların ön kısmı balkon olarak tasarlanmış olup alanın yüksek peyzaj değeri ve yapay gölet manzarası ile huzurlu ve sesten uzak bir yapı ortaya konulmuştur.


Restoran


Havuzu ile 500 kişi kapasiteli 1 adet restoran tasarlanmıştır. Havuz tamamen sert zeminden oluşturmak yerine kısmen çim zemin ve bitki dikim alanları ile tasarlanmıştır.


Future Circle


Enerji ihtiyacının artış göstermesi, sınırlı kaynak rezervlerini gün geçtikçe azaltması ve yaşanan enerji krizleri sonucunda alternatif enerji kaynaklarına yönelinmiş ve çevre bilincinin de etkisiyle sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde enerji konusuna mimari ve mühendislik bir çözüm bulmak için çalışmalar başlatmıştır. Bu çalışmalar ve gelişmeler kapsamında günümüzde sınırlı enerji kaynakları dolayısıyla her alanda enerjinin korunması ve daha az ve ucuz enerji sağlama konusu peyzaj mimarlığı mesleğinin de gündeminde olmalıdır. Her alanda olduğu gibi peyzaj mimarisi açısından da tasarım elemanlarının etkin kullanımı ile enerji tasarrufu mümkün olacağını düşünmekteyiz.

Bu bağlamda 11 adet farklı boyutlarda  ( 5 ile 30 kişi kapasiteli) “future circle” adını verdiğimiz geleceğin daireleri olarak tanımladığımız batık oturma alanları tasarlanmıştır. Bu oturma alanları peyzajı ve manzarayı kapatmama, güneş ışınlarını engellememe adına yere gömülmüştür. Ayrıca birbirinden bağımsız hareket etme özelliğine sahip hareketli güneş panelleri ile desteklenmiştir. Bu paneller güneşin yönüne göre zeminden 3 metreye kadar yükselerek, hem oturma alanına gölge yapabilen hem de üzerindeki paneller sayesinde güneş enerjisini depolayarak “Futurebutik Otel” için yenilenebilir doğal enerji kullanılması amaçlanmıştır.


Güvenlik ve Resepsiyon


“Futurebutik Otel” resepsiyonu ezber bozan nitelikte alana ve girişe hakim bir çatı sistemi ile tasarlanmıştır. Resepsiyon binasının çatıdan kısmen ayrı konumlandırılması giriş güvenliği ve alana geçiş arasında köprü görevi almıştır.

Meydan içerisinde açık hava sineması, alan içindeki peyzajı engellememek adına 2 metre derinliğe gömülmüş amfi şekilde tasarlanmıştır. Amfi - sinema kullanım haricinde kuru havuz olarak da tasarlanmış ve kullanım çeşitliliği sağlaması amaçlanmıştır.


Ayrıca;


Bungalov önlerinde yapay gölet ve yol üstü gölge elemanları turkuaz camlar ile “future circle” algısını yönetmektedir.